روابط عاطفی

ویژگی های یک رابطه عاطفی سالم چیست؟

متخصصان بر این باورند که بهترین نوع رابطه عاطفی سالم یا عشق آن است که شما را به فرد بهتری تبدیل کند بدون اینکه شما را به شخصی غیر از خودتان تبدیل کند. به عبارت دیگر، عشق سالم به این معنی است که ما مسئول خوشبختی خود هستیم. می توان گفت در یک رابطه سالم ما مسئول اطمینان از این هستیم که یک فرد رشد یافته ایم ، از هویت شخصی سالمی برخورداریم و می توانیم نیازها و عزت نفس خود را از درون برآورده کنیم.

در مورد رابطه عاطفی ناسالم بسیار گفته شده است ، اما بهتر این هست که بدونیم رابطه سالم چگونه است؟

هنگامی که به عشق سالم در یک رابطه فکر می کنیم، رابطه چگونه به نظر می رسد؟

اگر شما در یک رابطه عاشقانه و عاطفی هستید یا می خواهید آن را شروع کنید، به احتمال زیاد یک رابطه سالم می خواهید، درست است؟

اما رابطه سالم دقیقا چیست؟

خب، بستگی دارد ، روابط سالم برای همه یکسان بنظر نمی رسد؛ زیرا افراد نیازهای متفاوتی دارند. نیازهای خاص شما در رابطه، تعامل و گفتگو، رابطه جنسی، محبت، احترام به ارزش ها و غیره ممکن است در طول زندگی تغییر کند.

 رابطه ای که در ۲۰ سالگی توقع آن را دارید، هیچ شباهتی ممکن است به رابطه ای که خواهان آن در ۳۰ سالگی هستید، نداشته باشد. به قولی، ” رابطه سالم” یک اصطلاح گسترده است؛ زیرا آنچه باعث پیشرفت یک رابطه می شود و رابطه را سالم جلوه می دهد به طور کلی به نیازهای افراد در آن رابطه بستگی دارد.

علاوه براین، روابط سالم بهترین شما را به نمایش می گذارد و باعث می شود احساس خوبی نسبت به خودتان داشته باشید. به این نکته نیز باید توجه کرد که یک رابطه سالم به معنای یک رابطه کامل نیست.یکی از بخش های مهم رابطه سالم دوست داشتن خود است که در ادامه نیز به آن می پردازیم.

روابط عاطفی در سیناپس

نظر درمانگران درخصوص رابطه عاطفی سالم:

یک خصوصیت که روابط عاطفی سالم عمدتا آن را به اشتراک می گذارند، سازگاری است. زوجین در این روابط با شرایط و این واقعیت که ما همیشه در حال تغییر و گذراندن مراحل مختلف زندگی هستیم، از خود سازگاری نشان داده و با این واقعیت به خوبی روبرو می شوند.

در ادامه ابتدا به بررسی موارد و خصوصیات دیگر روابط عاطفی سالم  و سپس به چالش های معمول و رایج این روابط خواهیم پرداخت.

  • ارتباطات گسترده:

زوجین در روابط سالم معمولا در مورد چیزهایی که در زندگی آن ها می گذرد صحبت می کنند. مانند موفقیت ها، شکست ها و همه مسایل فی ما بین. در این روابط هر دو طرف در مورد هر موضوعی که پیش می آید به راحتی با یکدیگر صحبت می کنند.

 از مواردی که در زندگی روزمره اتفاق می افتد مانند استرس شغلی، تا مسائل جدی تر مانند بهم ریختگی های روان یا نگرانی های مالی. حتی اگر نظرات متفاوتی درمورد مسائل مختلف داشته باشند، زوجین در یک رابطه سالم بدون قضاوت گوش می دهند و سپس دیدگاه خود را به اشتراک می‌گذارند.

در این روابط هر دو طرف این احساس را دارند که گوشی برای شنیده شدن احساسات و نظراتشان در رابطه وجود دارد.

  • اعتماد:

اعتماد شامل صداقت و راستی است. شما در یک رابطه عاطفی سالم رازی در مقابل یکدیگر ندارید و زمانیکه کنار یکدیگر نیستید، مدام ذهنتان درگیر این مورد نیست که در حال حاضر همسر یا شریکتان درگیر رابطه عاطفی دیگر است.

 اما اعتماد، فراتر از این است که باور کنیم که آن ها به ما خیانت نمی کنند و یا دروغ نمی گویند، اعتماد در رابطه به این معنا است که شما در کنار همسرتان احساس امنیت و راحتی می کنید و می دانید که آن ها از نظر جسمی یا روحی به شما آسیب نمی رسانند. شما می دانید که به اندازه کافی به شما احترام می گذارند تا شما را ترغیب به انتخاب کردن توسط خودتان کنند.

  • حفظ فردیت شما:

بهترین تعریف از رابطه عاطفی سالم همبستگی هر دو طرف است. این همبستگی به این معنی است که شما برای حمایت متقابل به یکدیگر متکی هستید اما همچنان هویت خود را به عنوان یک فرد منحصربه فرد حفظ می کنید. به عبارت دیگر، رابطه شما متعادل است. شما می دانید که مورد تایید همسر و شریک زندگیتان هستید، اما عزت نفس شما به آن ها وابسته نیست.

اگر چه شما در موقعیت های مختلف برای همدیگر حضور دارید، اما برای برآوردن همه نیازهای خود به یکدیگر وابسته نیستید. شما هنوز دوستان و ارتباطات خارج از رابطه عاطفیتان را دارید و زمانی را صرف علایق و سرگرمی های خود می کنید.

  • برابری:

رابطه عاطفی سالم باید به شما حس برابری بدهد و هر دو طرف تلاش یکسانی برای موفقیت رابطه انجام دهند. در این نوع رابطه ترجیحات و نظرات یک فرد بر فرد دیگری برتری نداشته و درعوض، هر دو نظرات خود  را می گویید و با هم سازش دارید؛ حتی مواقعی که افکار یکسان و تمایل یکسانی ندارید. 

در یک رابطه عاطفی سالم احساس می کنید نیازها، خواسته ها و علایق شما به اندازه نیازهای طرف مقابل اهمیت دارد. گاهی اوقات ممکن است بیش از شریک خود پول، زمان و حمایت احساسی  صرف رابطه تان کنید، اما نتیجه نهایی همیشه عادلانه و حتی یکسان به نظر می رسد.

  • کنجکاوی:

یکی از ویژگی های اصلی رابطه عاطفی سالم عاشقانه و طولانی مدت، کنجکاوی است. این بدان معنا است که شما به افکار، اهداف و زندگی روزمره شریکتان علاقه دارید. شما می خواهید شاهد رشد آن ها در بهترین حالت خود باشید. شما نظر ثابت و بدون تغییری از اینکه همسرتان که بوده و یا چه کسی باید بشود ندارید.

به عبارتی شما درباره یکدیگر تفکر انعطاف پذیری دارید.  کنجکاوی همچنین بدین معناست که شما مایل هستید که درمورد تغییرات در ساختار روابط خود در زمانیکه برخی از جنبه های فعلی رابطه تان کم اهمیت تر می شوند صحبت کنید. 

همچنین کنجکاوی در رابطه به معنی پذیرفتن واقعیت نیز می باشد؛ اینکه شما و همسرتان و یا شریک زندگیتان را برای کسی که واقعا هست می بینید و تحسین می کنید  و بخاطر یک نسخه ایده آل از آن ها به او اهمیت نمی دهید.

  • زمان های دور از هم:

بیشتر افراد در روابط عاطفی سالم، گذراندن وقت با هم را در اولویت قرار می دهند، اگرچه مدت زمانیکه با هم می گذرانند می تواند بر اساس نیازهای شخصی، کار و سایر تعهدات، شرایط زندگی و غیره متفاوت باشد.

اما شما همچنین نیاز به فضا و زمان شخصی را به تنهایی و به خوبی تشخیص می دهید. شاید تمایل داشته باشید این زمان را صرف استراحت به صورت انفرادی، سرگرمی و یا ملاقات دوستان و خانواده کنید. 

هر کاری که انجام می دهید، نیازی نیست که هر لحظه را با هم بگذرانید یا عقیده داشته باشید که وقتی مدتی از هم دور هستید رابطه شما دچار مشکل می شود.

  • بازیگوشی و تفریح:

مهم است که زمانی را به تفریح و سرگرمی در زمانیکه روحیه تان خسته شده است و پایین امده است اختصاص دهید. اگر می توانید، با هم شوخی کنید و بخندید البته این عمل را هر زمانی می توانید انجام دهید و این نشانه خوبی برای رابطه شما می باشد. گاهی اوقات ممکن است چالش ها یا ناراحتی های زندگی بر یکی از شما یا هر دویتان تاثیر بگذارد. 

این می تواند فضای رابطه تان را موقتا تغییر دهد و ارتباط گیری با روش های معمول قبل را دشوار کند. اما اینکه بتوانید لحظاتی را به اشتراک بگذارید که به کاهش تنش کمک کند، حتی به طور مختصر، این لحظات می توانند روابط شما را به خوبی تقویت کنند.

  • صمیمت فیزیکی:

صمیمت جنسی اغلب اوقات به رابطه جنسی اشاره دارد، اما نه همیشه. رابطه عاطفی شما می تواند بدون همیشه درگیر آن بودن نیز سالم باشد، به شرطی که هر دو درمورد برآوردن نیازهای خود توافق داشته باشید.

 همچنین صمیمیت جنسی می تواند شامل بوسیدن، در آغوش گرفتن و نوازش یکدیگر نیز باشد. به یاد داشته باشید هر نوع صمیمیتی را که به اشتراک می گذارید، ارتباط فیزیکی و صمیمیت فیزیکی یکی از مهم ترین انواع آن است.

و اگر هر دوی شما از رابطه ی جنسی لذت می برید، رابطه فیزیکی شما زمانی سالم است که :

  • هنگام صحبت کردن درباره رابطه جنسی راحت باشید.
  • می توانید درمورد خواسته هایتان به راحتی بحث و صحبت کنید.
  • احساس امنیت کنید؛ هنگامی که نظراتتان را درمورد علایقتان درمورد رابطه جنسی و یا میزان آن بیان می کنید.

صمیمیت سالم همچنین شامل رعایت مرزهای جنسی است، که شامل:

  • عدم فشار به طرف مقابل درمورد رابطه جنسی یا اعمال جنسی خاص هنگامی که آن ها نه می گویند
  • بحث درمورد عوامل خطر جنسی از قبیل بیماری های مقاربتی، عفونی و …
  • حل تعارضات:

حتی در یک رابطه عاطفی سالم، گاه و بیگاه دچار اختلاف نظر می شوید و هر از گاهی از یکدیگر احساس ناامیدی یا عصبانیت می کنید. این امر کاملا طبیعی است این بدان معنا نیست که رابطه شما ناسالم است.

آنچه مهم است نحوه برخورد با تعارض است. اگر بتوانید درمورد تفاوت های خود مودبانه، صادقانه و با احترام صحبت کنید، در مسیر درستی هستید. زوج هایی که بدون قضاوت یا تحقیر به تعارض زناشویی می پردازند، اغلب می توانند سازش یا راه حلی پیدا کنند.

مشکلات عاطفی و راه های درمان :

مشکلات عاطفی درد یا آسیبی هستند که از منابع غیر فیزیکی منشا میگیرند.گاهی این مشکلات عاطفی نتیجه ی اعمال دیگران و روابط عاطفی  هستند. گاهی اوقات هم ممکن است شامل پشیمانی، اندوه یا از دست دادن فردی در زندگی بشود. درموارد دیگر، ممکن است نتیجه ی یک وضعیت سلامت روانی اساسی مانند افسردگی یا اضطراب باشد. 
 
بررسی روابط عاطفی سالم

حال، به بررسی چند مشکل رایج در ارتباطات عاطفی می پردازیم.

چالش های روابط عاطفی:

مانند بیشتر روابط بین فردی، اکثر زوج های عاشق در برهه ای از روابط خود با چالش هایی روبرو می شوند. برخی از این چالش های رایج ممکن است شامل خیانت، از دست دادن صمیمت، مشکلات ارتباطی، مقابله با چالش های استرس زا، فشارهای مالی و مشکل در ایجاد تعادل بین انتظارات فردی و زوجین باشد.

 هر چالشی که باشد، توجه به این نکته ضروری است که همه افراد در رابطه عاطفی در برخی مواقع نوعی ناراحتی را تجربه خواهند کرد. ما برخی از رایج ترین چالش های روابط عاطفی سالم را در ادامه بررسی می کنیم:

  • خیانت:

خیانت به طور فزاینده ای به یکی از شایع ترین چالش ها در روابط عاطفی تبدیل شده است. خیانت می تواند عواقب مخربی برای افراد درگیر داشته باشد. فریب خوردن می تواند منجر به ناراحتی، افسردگی، خشم و تحقیر شود.  آمارها نشان می دهد خیانت یکی از عوامل اصلی طلاق و خراب شدن روابط عاطفی است. 

به طور کلی، خیانت نقض اعتماد  توسط یکی از طرفین در یک رابطه عاطفی است. به معنای دیگر، به حضور شخص سومی در یک رابطه دونفره خیانت گفته می شود.

 زولا خیانت را عمل نامشروع و خارج از چهارچوب رابطه تعریف می کند که شامل خیانت عاطفی یا جسمی می شودکه با رفتاری مشخص می شود که مورد تایید طرف مقابل قرار نگرفته و باعث ایجاد ناراحتی می شود.

 خیانت می تواند به شکل یک رابطه عاطفی، یک رابطه جنسی یا ترکیبی از هر دو باشد.جلوگیری از خیانت همسر راه و روش های زیادی دارد ،‌ که در مقاله جلوگیری از خیانت همسر بیشتر به ان پرداختیم .

  • تعارضات:

تعارض بخشی از هر رابطه بین فردی است و در نتیجه اختلاف نظرها بوجود می آید. افراد در ارزش ها، رویاها، خواسته ها و ادراکات متفاوت هستند. بنابراین، همه ما ملزم به روبرو شدن با درگیری در برهه ای از زندگی خود هستیم.  تعارض می تواند از اختلافات کمتر جدی تا مشاجرات شدیدتر متغیر باشد. 

تحقیقات قبلی نشان داده است که تعارض زناشویی اغلب از نیازها و خواسته های برآورده نشده ناشی می شود. از این منظر، تعارض به عنوان فرایندی تعاملی تعریف می شود، که در آن یکی یا هر دو شریک از برخی جنبه های رابطه خود احساس ناراحتی می کنند و سعی می کنند آن را به نحوی حل کنند.

وقتی یکنفر به اندازه کافی به چیزی نیاز دارد اما شخص دیگر مایل نیست یا نمی تواند این نیاز را برآورده کند، خشم و تعارضات اغلب افزایش می یابد. پیامدهای منفی درگیری احتمالا برای همه ما آشنا است. 

درگیری می تواند باعث آسیب های روانی شود که موجب افسردگی، کناره گیری، اضطراب و یا پرخاشگری می شود. اما افرادی که علی رغم درگیری با یکدیگر ارتباط برقرار می کنند، ممکن است اعتماد و اطمینان بیشتری نسبت به یکدیگر ایجاد کرده و در توانایی حل مشکلات خود مهارت بیشتری پیدا می کنند.

  • کمرنگ شدن ارتباطات

یک رابطه عاطفی سالم خوب، اغلب با ارتباط خوب و سالم مشخص می شود. زوج ها در روابط سالم عاطفی به طور آشکار و مستقیم و یا با نشانه های غیر کلامی مانند زبان بدن پیام مورد نظر خود را به طرف مقابل می رسانند. برقراری ارتباط در روابط عاطفی، زوجین را به هم متصل کرده و به آنها اطمینان می دهد تا درمورد مشکلات بحث کرده و آن ها را حل کرده و اطلاعات و دیدگاه های مهم را به اشتراک بگذارند. 

چالش ها زمانی رخ می‌دهند که پیام هایی که منتقل می شوند بد فهمیده شوند و یا تفسیر نادرستی از آن ارائه شود. امری غیر طبیعی نیست هنگامی که زوجین در روابط خود مشکلاتی را تجربه کنند، ارتباطات آن ها کمرنگ بشود.

 ارتباط سالم و موثر به عنوان ابزار لازم برای هر رابطه عاطفی تلقی می شود. مشکلات و چالش ها در روابط صمیمی اغلب از طریق ایجاد ارتباط سالم و موثر و پویا حل می شود. بنابراین هدف افزایش مهارت های ارتباطی ممکن است نقطه شروع خوبی برای زوج درمانگران باشد.

سایر چالش ها شامل مسائل و مشکلات جنسی، اعتیاد و جدایی نیز می شود.

کلام پایانی

ممکن است علاقه مشترک به غذا خوردن و علاقه متقابل به آثار هنری به شما در دیدار با شریک زندگیتان کمک کند، اما این عوامل ارتباط چندانی با سالم نگه داشتن رابطه شما در طول زمان ندارد. در پایان روز، باید به یکدیگر اعتماد کنید و در کنار هم احساس امنیت داشته باشید. شما باید به توانایی خود برای یادگیری و رشد با هم ایمان داشته باشید.

 اگر نگران رابطه خود هستید یا فکر می کنید رابطه عاطفیتان مثل قبل نیست، به احساس خود اعتماد کنید و سعی کنید دلیل آن احساس را درک کنید. در این مرحله یک زوج درمانگر می تواند شما را راهنمایی کند که چه زمانی تلاش بیشتر می تواند  به رابطه عاطفی شما کمک کند و در چه جهتی برای بهبود رابطه تان باید تلاش کنید.

شما می توانید با استفاده از دکمه های زیر این مقاله را با دوستان خود به اشتراک بگذارید و سوالات خود را از ما در قسمت نظرها بپرسید.

 

4 دیدگاه در “ویژگی های یک رابطه عاطفی سالم چیست؟

  1. احسان گفت:

    ممنون مقاله ی مفید و خوبی بود
    ادم وقتی یک نفر و دوست داره به خیلی از این نکته ها توجه نمیکنه

    1. synapsepsy گفت:

      ممنون از نگاهتون
      خوشحالیم که مفید بود براتون

    2. synapsepsy گفت:

      سلام ممنون از نگاهتون
      اتفاقا در یک مقاله کالا به این موضوع پرداختیم که لینکش رو براتون قرار دادم
      https://synapsepsy.ir/adulterys-reasons/

  2. علی گفت:

    کاش درباره‌ی نوع برخورد ما با ادمی که خیانت می کنه بیشتر مینوشتین این چالشی که مطرح کردین تو خیلی از رابطه ها وجود داره حقش بود بیشتر بهش میپرداختین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *