زوج درمانی

زوج درمانی چیست ؟‌

چه کسانی به زوج درمانی نیاز دارند ؟

در ابتدا لازم است با بررسی چند نکته به این بپردازیم که چه کسانی نیاز به مشاوره زوج درمانی دارند؟

  • نسبت به ازدواج خود ناامید هستید.
  • شما و همسرتان هر دو عقب نشینی کرده اید و هیچ چیز معناداری دیگر در رابطه تان وجود ندارد.
  • از رابطه زناشویی خود خسته شده اید و یا به اندازه کافی در طول ازدواجتان زجر کشیده اید.
  • اتفاقات و حواشی زندگی مثل بیکار شدن همسرتان ، نقل مکان، یا حتی کرونا باعث نامطلوب بودن رابطه تان شده است. 

اگر حتی یکی از موارد بالا یا شبیه به این موارد را در زندگی خود حس می کنید،پس به احتمال زیاد جلسات مشاوره زوج درمانی به شما کمک خواهد کرد.  یک روانشناس ماهر در حیطه زوج درمانی می تواند به شما در توسعه مهارت های ارتباطی برای کاهش تعارضات و افزایش دوستی و صمیمیت کمک کند و شما را در پیدا کردن راه هایی برای دوباره شروع کردن ارتباط با همسر خود به صورت سازگار راهنمایی کند. 

شما همچنین می توانید با درمانگر خود الگوهای رابطه و سبک های دلبستگی خود را بررسی کرده و بینش لازم و کافی در مورد اینکه چگونه شما و گذشته تان مانع از تحقق رابطه مطلوب می شود را به دست آورید. 

همچنین یک درمانگر آموزش دیده در حوزه خانواده می تواند به شما کمک کند تا یاد بگیرید چگونه از طی اتفاقاتی مانند بچه دار شدن، بیکار شدن همسرتان تا یافتن شغل جدید، نقل مکان و موارد دیگر، زندگی و رابطه تان را به خوبی پیش ببرید.

چه چیزی در جلسات زوج درمانی انتظار می رود؟

به طور معمول، زوج درمانی با ارزیابی اولیه درمورد گذشته رابطه و همچنین با عمیق شدن نسبت به مسائل خانوادگی، ارزش ها و پیشینه فرهنگی هر زوج شروع می شود. در طول درمان، درمانگر به زوجین کمک می کند تا بینشی نسبت به مسئله ی ایجاد پویایی در رابطه به دست بیاورند و همچنین آن ها را راهنمایی می کند تا نقش خود را در ناکارامدی تعاملات متوجه شوند.

 این چشم انداز به آنها کمک می کند تا نحوه درک خود از رابطه و شریک زندگیشان را تغییر دهند. گرچه به دست آورردن این بینش مهم است، اما جنبه مهم دیگر زوج درمانی شامل تغییر رفتارها می شود. درمانگران اغلب زوج ها را تشویق می کنند تا مهارت هایی را که در جلسات آموخته اند در تعاملات روزانه خود به کار گیرند.

 اکثر زوج ها با آگاهی بیشتر از الگوهای رابطه خود و با کسب مهارت های لازم برای برقراری ارتباط موثر و حل مشکلات با همسر خود، جلسات زوج درمانی را به پایان می رسانند.

چه چیزهایی در زوج درمانی اتفاق می افتد؟

بسیاری از زوجین می خواهند بدانند که دقیقا چه چیزی را در زوج درمانی تجربه می کنند. پیشرفت  در زوج درمانی در اولین جلسه و در هر جلسه بعدی حاصل می شود. اما همانطور که می دانید درمان یک فرآیند است. کمی طول می کشد تا تصویری روشن و دقیق از مسائل شخصی و رابطه ای که یک زوج با آن روبرو هستند، بدست آورد. 

تنها پس از ایجاد یک الگوی واضح از مجادلات شخصی و همچنین مجادلاتی که یک زوج  با هم در رابطه تجربه می کنند، می توان نقشه ای مشخص و واضح برای حل آنها تهیه کرد. اکثر زوج ها از اینکه متوجه می شوند مشکلات خاصی که با آن ها دست و پنجه نرم می کنند و می خواهند آن ها را برطرف کنند اغلب بخاطر سایر مسائل یا نیاز های اساسی هستند، شگفت زده می شوند. 

این مشکلات سطحی، همانطور که اغلب به این نام خوانده می شود، در حواس پرتی زوج ها نسبت به درک و نگران شدن درباره نیاز های اساسی یکدیگر نقش مهمی دارد. در بسیاری از موارد، آرزو ها، ترس ها و نیاز های زوجین علت اصلی ناراحتی و اختلاف  آن هاست. به عبارتی ساده تر، یک درمانگر به زوج ها در یک فضای امن و  حمایتی کمک می کند تا  این مسائل را که شامل  نیاز های اساسی نیز می شوند را درک کنند.

زوج درمانی از الگوی کلی پیشرفت، پیروی می کند. در ابتدای درمان، تمرکز بر سلامت هر یک از زوجین می باشد. اطمینان از اینکه هر یک از آن ها از نظر جسمی، روحی و روانی سالم هستند. 

 قدم بعدی، تمرکز بر روی کمک به زوج برای مهار و حل اختلافات است. هنگام درگیری، زوج ها اغلب فقط بر دفاع از دیدگاه خود و حمله به دیدگاه طرف مقابل متمرکز می شوند و به طور کلی هیچ جایی برای درک دیدگاه و تجربه شریک زندگی خود نمی گذارند. اما هنگامی که تعارضات و درگیری ها کاهش بیابد، مهارت ها و شیوه هایی برای ارتباط و درک موثر می تواند مورد توجه قرار بگیرد.

زوج درمانی در سیناپس

زمان مناسب برای مراجعه به زوج درمانی چه موقع است؟

آیا منتظر می مانید تا مشاجره مداوم در رابطه تان به جود آید بعد به مشاوره مراجعه کنید؟

ایا فکر می‌کنید مشکل شما به زوج درمانی ارتباطی ندارد ؟ در اینجا باید بگوییم که زوج درمانی میتواند حتی مشکلات مربوط به مدیریت مالی در زندگی مشترک را نیز برطرف کند. 

 یا به نظر شما زوج درمانی بهترین راه برای حفظ رابطه شماست؟

 بسیاری از زوج ها با زمان مراجعه به زوج درمانی مشکل دارند و متاسفانه بسیاری از آن ها بسیار دیر برای زوج درمانی اقدام می کنند. ممکن است هر یک دلایل خاص خودشان را داشته باشند. برای مثال برخی از زوجین با این مسئله روبرو می شوند که شریک زندگیشان تمایل به رفتن به مشاوره را ندارد یا فکر می کنند مشکلات رایج آنقدر ها هم بد و مسئله ساز نیست که نیاز به مداخله درمانی داشته باشد.

 بنابراین این ایده ها باعث می شود زوجین زمان زیادی را برای داشتن یک رابطه ی خوب و بدون تنش  از دست بدهند و چیزی که برایشان باقی می ماند احساساتی جز کینه، بی اعتمادی و تحقیر نباشد.

از این رو، در حالیکه هر زوجی با مسائل منحصر به فرد خود دست و پنجه نرم می کنند، برخی موضوعات رایج وجود دارد که می تواند به شما در تشخیص زمان مناسب برای مراجعه به زوج درمانی کمک کند:

  1. مدت قابل توجهی سر یک موضوع واحد بحث می کنید:

    اگر رابطه شما به طور مکرر بهم می خورد یا با اختافات و تعارضات زیادی روبرو می شوید، رابطه ی شما نیاز به اصلاح دارد. احتمالا نمی دانید اما در واقع این یک فرصت عالی برای دعوت شخص سوم با تخصص لازم و کافی به درگیری های شماست. اگر شما و همسرتان چیزی را تغییر ندهید، مطمئنا دوباره و دوباره، یک دعوای یکسانی خواهید داشت؛ 
    اما با یک دیدگاه جدید به بحث قدیمی و خسته کننده ی همیشگی به مسائل نگاه کنید. تنها چیزی که لازم است یک کمک کوچک است. این زمان خوبی برای شروع زوج درمانی است.
    در این زمان به خوبی می توانید به درمانگر خود توضیح دهید که نتوانسته اید از یک مانع خاص عبور کنید. کاری که او انجام می دهد این است که به شما کمک کند آن مانع را به همان خوبی برطرف کنید که سایر مانع هایی که تا آن موقع متوجه آن ها نشدید را شناسایی کنید.

  2. شما در خارج از رابطه دنبال برخی از احساسات هستید:

    اگر متوجه شدید که چشم شما شروع به پرسه زدن کرده است، احتمالا زمان آن رسیده است که با کسی صحبت کنید. اینکه آیا شما یا همسرتان مجذوب شخص دیگری در خارج از رابطه ی خود شده است، وسواس مقایسه خود با زوج های دیگر را دارید، یا صرفا حواس خود را پرت می کنید تا با مسائل پیش رو مواجه نشوید.

    همه ی این ها به چند جلسه زوج درمانی نیاز دارد تا از ماه ها عذاب کشیدن شما جلوگیری کند. شما قادر خواهید بود شک و تردید های خود را در محیطی امن برطرف کرده و دلایل اصلی افکار و احساسات  را تجزیه و تحلیل کنید. زوج درمانی در اینجا موثرترین و منصفانه ترین راه حل برای شما و همسرتان خواهد بود.

  3. زندگی شما دچار تغییری اساسی شده است:

    بسیاری از ما هنگام سازگاری و انطباق با تحولات به حمایت بیشتری نیاز داریم. برای مثال گذر از مرحله دوستی به تعهد، از شریک زندگی هم بودن به پدر و مادر شدن، این ها مثال هایی از وارد مرحله جدیدی از رابطه شدن می باشد که نیازمند حمایت از دو طرف است.  همچنین این تغییرات می تواند شامل  تغییراتی مانند مهاجرت به خارج از کشور، شغل جدید، تغییر درآمد نیز شود.

     هرچیزی که وضعیت موجود را مختل کند، سازگاری با آن چالش برانگیزتر خواهد بود و در این  محیط های آسیب پذیر است که زوج درمانی فوق العاده  ارزشمند می شود.  زوج درمانی به شما در برهه های حساس این امکان را می دهد که در مواجه با  چالش ها و تغییرات و پویایی رابطه تان با کسی صحبت کنید و او به شما تصویری واضح تر از نحوه ارتباط شما از جایی که هستید به جایی که میخواهید بروید ارائه دهد.

  4. از رابطه جنسی اجتناب می کنید:

    اگر با بیزاری از شریک زندگی خود( اعم از جسمی، احساسی یا غیره) روبرو هستید، نمی توانید نقش ” شخصی که علاقه مند به رابطه جنسی است” را با موفقیت بازی کنید. به سادگی محلی از روابط ما بسیار آسیب پذیر است که ما نمیتوانیم در آنها دست ببریم. شما باید به این مسائل توجه کنید، منظور این است که  رابطه جنسی توجه شما را به مسائل بسیار عمیق تر نشان می دهد.

    اگر احساس می کنید نسبت به پیشنهاد رابطه جنسی همسرتان رویگردان هستید، در اتاق دیگری می خوابید یا برای چهارمین شب متوالی دچار سردرد می شوید: زمان مراجعه به مشاوره است. شما در جلسات زوج درمانی قادر خواهید بود موانع خود را در رابطه جنسی از طریق صداقت بدون فیلتر و یک ارزیابی متفکرانه از احساسات خود، شناسایی و درک کنید.

  5. اگر در رابطه احساس میکنید خودتان نیستید:

    این یک احساس بسیار ناراحت کننده است، و متوجه شدن اینکه در رابطه ای که هستید از خود حقیقیتان دور شده اید به احتمال زیاد به  گذشتن مدت زمان زیادی نیاز دارد. همچنین ممکن از طرف همسرتان دچار پدیده چراغ گاز (Gaslighting) شوید.( پدیده چراغ گاز نوعی آزار روانی است. خشونتگر با استفاده از این تکنیک باعث می شود که قربانی به طور مداوم سلامت عقل خود، واقعیت و خود را زیر سوال ببرد.)

    به عنوان مثال، اگر متوجه شدید که از رابطه خود فرار می کنید تا بدنبال حمایت دوستان نزدیک خود باشید و یا کلمات خود را در رابطه می بلعید و خیلی کم با همسرتان مکالمه می کنید، یا از حلقه امن آدم های اطرافتان می شنوید که تغییر کرده اید ممکن است زمان آن باشد که به مداخله ای از طرف یک متخصص نیاز داشته باشید.

     زوج درمانی در این مواقع که حس می کنید از خود واقعیتان فاصله گرفتید و در رابطه با همسرتان دیگر خودتان نیستید می تواند بهترین راه حل باشد.

زوج درمانی بازگشت به مسیر اصلی زندگی

تکنیک های زوج درمانی :

  • گوش دادن بازتابی :

زوج درمان ها بر این باورند که گوش دادن بازتابی یک تمرین بسیار مفید برای زوج ها می باشد که در آن هر دو طرف یاد می گیرند شنونده فعال باشند. به جای عبارت” شما” از عبارت “من” استفاده کنید.

به عنوان مثال

 بگویید:

” وقتی فلان کار را انجام می دهی، من احساس ناراحتی می کنم.

تا اینکه بگویید:

” در انجام فلان کار تو اشتباه می کنی.”

وقتی زوج ها به نوبه خودشان شنونده فعال بشوند، مهارت های ارتباطی سالم و همچنین مهارت های حل تعارض را کسب می کنند.

  • درمان متمرکز بر احساسات:

بسیاری از درمانگران از روشی به نام درمان متمرکز بر احساسات (Emotionally focused therapy) استفاده می کنند. هدف این نوع درمان این است که زوجین الگوهای ناسازگار در روابط را که در پیوند ها و دلبستگی های امن و استوارشان دخالت دارد را شناسایی کنند. در این نوع از زوج درمانی، زوج ها روش هایی را برای بهبود یا ایجاد دلبستگی های مناسب و امن در رابطه یاد گرفته و تشویق می شوند تا از آن ها استفاده کنند.

  • روایت درمانی:

تاکتیک روایت درمانی حول محور افرادی است که مشکلات خود را در قالب روایت توصیف کرده و داستان های خود را بازگو و یا بازنویسی می کنند. این تکنیک می تواند به آن ها کمک کند که متوجه شوند که هیچ داستان واحدی احتمالا نمی تواند کلیت تجربیات آن ها را در بر بگیرد؛ زیرا همیشه ناسازگاری ها و تضادهایی در این روایات وجود خواهد داشت. 

روایت درمانی ممکن است برای زوج هایی مفید باشد که احساس می کنند رابطه ی آنها بخاطر کم کاری هر دو طرف شکست خورده است. زوج درمانگر در اینجا سعی می کند تا هر دو طرف روایت های همدیگر را بشنوند و نقطه نظر یکدیگر را درمورد چگونگی رابطه ی عاطفی و عاشقانه و همچنین تلاش های یکدیگر برای تداوم این رابطه را درک کنند.

  •  روش گاتمن:

روش گاتمن یکی از روش های متداول است که در بین زوج درمانگران مورد استفاده قرار می گیرد. این تکنیک طوری طراحی شده است که به زوج ها کمک می کند تا در هنگام مدیریت اختلافات، درک خود را از یکدیگر عمیق تر کنند.  اهداف روش زوج درمانی گاتمن کاهش ارتباطات کلامی متناقض است. 

صمیمیت، احترام و محبت را افزایش می دهد و موانعی که احساس رکود ایجاد می کند را بر می دارد. همچنین حس همدلی و درک در بطن رابطه را ایجاد می کند. این روش از زوج درمانی برای تقویت روابط زوجین در سه زمینه ی اصلی طراحی شده است:

 دوستی و محبت، مدیریت اختلافات و ایجاد معنا و هدف مشترک.

 زوجین یاد می گیرند که الگوهای درگیری منفی را با تعاملات مثبت جایگزین کنند و صدمات گذشته را ترمیم کنند. جلسات زوج درمانی طوری پیش می رود که افزایش صمیمیت، بهبود دوستی، عمیق شدن ارتباط عاطفی صورت می گیرد که  این موارد در رسیدن زوج ها به اهداف مشترکشان کمک می کند.

حتی زوج هایی که دارای اختلافات حاد نیستند نیز می توانند از روش زوج درمانی گاتمن سود ببرند. هدف زوج درمانگر کمک به زوجین برای ایجاد روابط قوی تر و راه های سالم تر برای مقابله با مسائل در آینده است.ما در سیناپس برای شما تست طلاق عاطفی گاتمن را قرار دادیم 

  • رابطه درمانی ایماگو:

رابطه درمانی ایماگو ، که توسط دکتر هارویل هندریکس (Dr. Harville Hendrix) و دکتر هلن لاکلی هانت(Dr. Helen Lakally Hun)  در سال ۱۹۸۰ توسعه یافت، که بر ارتباط بین روابط بزرگسالان و تجربیات دوران کودکی تأکید می کند. این روش با درک آسیب های دوران کودکی، به دنبال این است که همدلی زوجین  و درک از یکدیگر را بیشتر کند.

کلام پایانی

بد نیست اینگونه فکر کنید :

 ازدواج کمی شبیه صعود به قله اورست است. شما باید برای آن سخت تلاش کنید. شما باید برای تجربه صعود به قله آماده شوید. در طول تلاش، آزمایشاتی خواهید داشت. دلایل موجهی برای برخی وجود دارد که صعود را قبل از پایان خاتمه دهند. 

اما اگر میخواهید جزء فاتحان قله باشید، باید راهی برای ماندن در کوه پیدا کنید حتی زمانی که شرایط بسیار سخت به نظر می رسد. اگر می خواهید پیروزمندانه در بالا بایستید، باید قدم هایتان را استوار بر دارید. همان طور که در این مقاله اشاره شد، به کمک  زوج درمانی  می توانید شجاعت لازم را برای ادامه صعود به قله بدست آورید.

شما می توانید سوالات خود را از طریق بخش نظرات از ما بپرسید و با استفاده از دکمه های زیر این مطلب را با دوستان خود از طریق شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید  

1 دیدگاه در “زوج درمانی چیست ؟‌

  1. علی گفت:

    طلاق عاطفی با زوج درمانی درست میشه ؟؟ چندین ساله که تو رابطه دچار طلاق عاطفی شدیم ممنون میشم راهنمایی کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *