زوج درمانی

همسر شکاک

شریک زندگیتان سرگرم کننده، دوست داشتنی و باهوش است، اما گاهی اوقات هم  ایده ها و انگیزه های شما را زیر سوال می برد؟ آیا تا بحال به این مورد شک کرده اید که او شکاک است؟آیا در تعجب هستید که همسر شکاک شما آیا اصلا به شما اعتماد خواهد کرد؟ 

قبل از هر چیز اگر هدف شما از خواندن این مقاله بدبینی به زندگی است ، به شما پیشنهاد میکنم مقاله بدبینی همسر به زندگی را مطالعه بفرمایید. 

اعتماد یکی از مولفه های اساسی روابط سالم است و نقش مهمی در احساس تعهد و پایداری در روابط زناشویی دارد. هنگامی که به هر علتی اعتماد بین زوجین کم باشد، این امر می تواند تاثیرات جدی و مخربی را بر ازدواج بگذارد.

 یک همسر شکاک، توانایی اعتماد به دیگران، حتی کسانی که دوستشان دارد و مهم تر از همه فردی نزدیک مانند شریک زندگی اش را ندارد و اغلب این اعتماد نکردن همسر شکاک با ترس ریشه ای از خیانت طرف مقابل رخ می دهد.

 همان طور که می دانید بودن در یک رابطه متعهدانه کار آسانی نیست، بلکه مستلزم فداکاری، صداقت و اعتماد به یکدیگر به همراه عشق ورزی برای تقویت رابطه است و هنگامی که یکی از زوجین شکاک شده و به همسری شکاک تبدیل می شود بودن در رابطه ی سالم را سخت می کند.

همسر شکاک ممکن است طرف مقابل خود را به پنهان کاری، داشتن رابطه نامشروع، پشت سر او صحبت کردن و یا برداشتن بی اطلاع پول از حساب بانکی مشترک متهم کند. تصور کنید که همسر شکاک شما هر از چندگاهی نیاز به جلب اعتماد دوباره دارد، هر مکالمه ای را استراق سمع می کند و مدام  اعمال شما را زیر سوال می برد. 

این رفتار های همسر شکاک می تواند در دراز مدت خسته کننده و آزاردهنده باشد و همین امر سبب پایان یافتن رابطه ، ازدواج و یا پایین آمدن کیفیت زندگی زناشویی شود. ما در این مقاله، سعی می کنیم ابتدا به خصوصیات یک همسر شکاک بپردازیم سپس راهکارهای مقابله و کنار آمدن با همسر شکاک در رابطه زناشویی را بررسی کنیم.

ظلاق عاطفی دلیل بی اعتمادی به همسر

نشانه های یک همسر شکاک

  • مشکل در اعتماد کردن حتی به اعضای خانواده و دوستان
  • واکنش منفی نسبت به موقعیت های عادی
  • کینه ورزی
  • پنهان کاری
  • خشمگین شدن یا خصومت سریع نسبت به امور جزئی درک نشده
  • نیاز به اطمینان خاطر مکرر، اما این اطمینان خاطر به طور مداوم احساس نمی شود
  • حساسیت مفرط به مورد انتقاد قرار گرفتن

همسر  شکاک اغلب رفتار خود را غیرعادی یا غیر قابل توجیه نمی بیند. این امر تا حدی به این خاطر است که موقعیت هایی که او گمان می کند، محتمل هستند، مانند خیانت همسر که می تواند سناریویی باشد که گاهی اوقات می تواند در یک رابطه زناشویی و در واقعیت رخ می دهد. 

حتی ممکن است همسر شکاک، رفتار خود را براساس تجربه بد گذشته یا ادراک شدید و قوی از نیات یا انگیزه های پنهان افراد توضیح دهد. متاسفانه، این رویکرد روابط زناشویی این افراد را تضعیف می کند  و همچنین می تواند در ایجاد تعامل های سازنده با شریک زندگیشان  مشکل ایجاد کند.

چگونه همسر شکاک می تواند بر رابطه ی زناشویی خود تاثیر بگذارد؟

از آنجایی که شکاک بودن عمدتا شامل مسائل مربوط به عدم اعتماد است و اعتماد یک رکن اساسی هر رابطه سالم است، یک همسر شکاک می تواند تاثیر جدی در رابطه زناشویی خود ایجاد کند که همین تاثیرات ممکن است باعث خاتمه دادن به رابطه ازدواج بشود. 

همچنین  این امر اغلب به این دلیل اتفاق می افتد که افراد شکاک از عواقب سوء ظن خود آگاهی ندارند و در درک اینکه چگونه دیدگاه آن ها ممکن است مشکل ساز شود ناتوان هستند. رایج ترین تاثیراتی که همسر شکاک بر رابطه زناشویی خود می گذارد، عبارتند از:

  • بدبینی در رابطه:

همسر شکاک معمولا از شریک زندگی خود انتظار بدترین ها را دارد. این بدان معنی نیست که آن ها نمی توانند خوبی ها را ببینند، بلکه بدین معناست که آن ها احساس می کنند که فرصت خراب شدن آن لحظه یا اتفاق خوب همیشه وجود دارد. این ویژگی می تواند باعث شود که شریک زندگی احساس کند هر کاری هم که انجام دهد نمی تواند اعتماد همسر شکاک خود را جلب کند و یا مورد قدردانی او قرار گیرد.

  • سوء ظن در رابطه:

از آنجا که همسر شکاک ترس از خیانت همسر خود را دارد، همین باعث عدم اعتماد می شود؛ بنابراین کوچک ترین پنهان کاری باعث سوء ظن او می شود.

 ممکن است شریک زندگی در توضیح اتفاقات پیش پا افتاده مانند تماس بی پاسخ از یک شماره ناشناس، یا تغییر برنامه بخاطر ترافیک دچار مشکل شود و مورد سوء ظن همسر شکاک خود قرار بگیرد و متهم به پنهان کاری شود. بدیهی است که این سوء ظن های مکرر و زیاد بعد از مدتی فرد را آزار می دهد و او را به فکر جدایی می اندازد.

  • جدل در رابطه:

در حالی که ممکن است همسر شکاک گهگاهی تصدیق کند که درمورد یک موقعیت اشتباه کرده است، اما بسیار محتمل است که او در اغلب موارد و موقعیت ها بر روی عقیده ی خود  پافشاری کند حتی اگر خلاف آن ثابت شود.

 از این رو، این رفتار همسر شکاک می تواند منجر به مشاجرات و اختلاف نظراتی با شریک زندگی شود که به سختی قابل حل می باشند که همچنین این درگیری ها می تواند به کینه های طولانی مدت و نزاع شدید در رابطه زناشویی تبدیل شود.

  • رفتار کنترل گرانه در رابطه:

همسر شکاک ممکن است سعی کند که با زیر نظر گرفتن شریک زندگی اش، با ترس خود مقابله کند. این رفتار کنترل گرانه می تواند شامل تماس های مداوم برای بررسی مکان شریک زندگی خود، همراهی او در هر گردش و رویدادی و درخواست های مداوم برای کنترل کردن هر فعالیت او برای اطمینان خاطر باشد. 

این رفتار بدون شک احساس استقلال و آزادی طرف مقابل را تضعیف می کند، بخاطر همین فرد برای بازیابی دوباره این احساس ممکن است به فکر جدایی از همسر شکاک و خاتمه دادن به رابطه زناشویی بیفتد.

  • واکنش نادرست به انتقادات:

از آنجا که افراد شکاک نمی توانند ایرادات خود را بپذیرند، این امر اغلب منجر به سرزنش دیگران بخاطر اشتباهات و اقدامات نادرست خود می شود. در واکنش به انتقادات، و  مقابله با آن، رفتارهایی قضاوت کننده و حتی توهین آمیز از خود نشان می دهند. 

این امر زمانی که شریک زندگیشان متحمل هیچ اشتباهی نشده و فقط بخاطر گوشزد کردن اشتباه همسر شکاک خود دچار قضاوت نادرست می شود، می تواند بسیار آسیب زا و برای رابطه زناشویی خطرناک باشد.

باید به این نکته توجه کرد، هنگامی که این مسائل در یک رابطه تداوم داشته باشد، می تواند باعث استرس، افسردگی و اضطراب برای هر دو طرف شود. 

همچنین رابطه زناشویی با همسر شکاک می تواند بسیار فرد را دچار احساس تنهایی و انزوا کند؛ زیرا همسر شکاک شریک زندگی خود را براساس باورهایی که بر پایه شک و تردید بنا شده اند طرد می کند.

در ادامه به راهکارهایی جهت تعامل سازنده با همسر شکاک اشاره می کنیم.

دلیل بی اعتمادی به همسر در سیناپس

برخورد صحیح با همسر شکاک

اگر همسرتان به تازگی دچار شکاکی شده و یا از ابتدای آشناییتان با شکاک بودن او دست و پنجه نرم می کنید، باید بدانید که زندگی با او کار آسانی نیست. اوقاتی فرا می رسد که شما فقط می خواهید از همه چیز رها شوید و رابطه تان را تمام کنید. در چنین شرایط سختی، صبر شما بارها و بارها آزمایش می شود. رعایت نکات زیر به شما کمک می کند تا وضعیت را به روشی بهتر مدیریت کنید:

  1. شکاک بودن همسرتان تقصیر شما نیست:

قبل از هر چیزی، سعی کنید بپذیرید که شما علت شکاک بودن همسرتان نیستید یا اگر هم ربطی به این قضیه داشته باشید، نقش‌تان خیلی زیاد نیست.

 مثلا شاید همسرتان عادت دارد که تماس‌های تلفنی یا پیام‌های تلگرامی‌تان را مدام چک کند، اما باید بدانید که شما عامل چنین رفتارهایی نیستید، بلکه بدگمانی همسرتان به علت طرز برداشت متفاوت اوست، به این معنی که نوع نگاهش به وقایع زندگی با نوع نگاه دیگران فرق دارد.پذیرفتن سوء ظن های منفی دائمی از طرف همسرتان می تواند بسیار دشوار باشد. اما اجازه ندهید سوء ظن همسرتان روزتان را خراب کند و روحیه شما را تضعیف کند.

 به این باور برسید که فقط خودتان قدرت کنترل خلق و خوی خودتان را دارید و نه هیچ کس دیگر و اجازه ندهید همسر شکاک خود این قدرت را از شما بگیرد. به خودتان یادآوری کنید که شما مسئول احساسات خود هستید و همسرتان نباید بدون رضایت شما باعث شود که نسبت به خودتان احساس بدی داشته باشید.

  1. از حالت تدافعی بپرهیزید:

ممکن است رفتارهای همسر شکاکتان تا حد زیادی شما را  خسته کند یا آزارتان بدهد، اما بهتر است به جای حالت تدافعی به محض شروع سخنانش، سعی کنید با آرامش به سخنانش گوش دهید. 

قطع کردن صحبت های همسرتان یا واکنشی با حالت و ژست بی حوصله یا بالا بردن صدا فقط وضعیت را بدتر می کند و به همسرتان دلیل دیگری برای شک کردن می دهد. گفتن عباراتی مانند ” وای! دوباره شروع نکن…” یا ” تو دیووانه ای که اینطور فکر می کنی…” فقط باعث می شود همسر شکاکتان برداشت بدتری از وقایع رخ داده کند و همین امر سبب شود که مشکل به وجود آمده سخت تر حل شود. 

می توانید در عوض، به شریک زندگی خود فرصتی برای شنیده شدن بدهید تا او احساس کند که نظر خود را گفته است و سپس می توانید انتخاب کنید که شکایات او را نادیده بگیرید یا نظر خود و دفاعیه خود را مطرح کنید.

  1. او را بشنوید:

به‌جای اینکه گوش‌تان را بر گلایه‌های همسرتان ببندید یا بیهوده بگومگو کنید، صبور باشید و وقتی همسرتان از چیزی گِله می‌کند و حسادتش شعله‌ور می‌شود، حرفش را بشنوید. 

بگذارید طرف مقابل بداند که می‌تواند احساساتش را نزد شما بازگو کند. ترس‌ها و نگرانی‌هایش را بشنوید و سعی کنید بفهمید که این احساسات منفی از کجا آب می‌خورند. هنگامی که همسر شکاک شما پس از صحبت درمورد تردیدهایش در یک محیط حمایتی احساس می کند که درک می شود، می تواند به طور موثرتری از چنین احساسات و نگرانی هایی عبور کند.

  1. سعی کنید بیشتر در دسترس باشید:

اگر شریک زندگیتان مشکلات و اختلالات روانی جدی مثل پارانوئید ندارد، می توانید سعی کنید از نظر عاطفی بیشتر پاسخگو او باشید و در دسترس همسرتان باشید. برای مثال، اگر می خواهید در محل کار اضافه کاری داشته باشید، به شریک زندگی خود بگویید که کجا خواهید بود و چه زمانی به خانه می آیید. 

سعی کنید با همسر شکاکتان درمورد برنامه خود شفاف باشید. به خود نگویید که این اعمال نیازی به توضیح ندارند. اگر شفاف بودن با او و بیشتر در دسترس او بودن، حتی اندکی موثر است، به طور مداوم به همسرتان یادآوری کنید که او را دوست دارید، همیشه در کنار او خواهید ماند و با هم مشکلات را حل خواهید کرد.

  1. گفتگو کنید:

اگر تمام رویکردهای بالا تاثیری بر مدیریت رفتارهای همسر شکاک خود ندارد و همینطور رفتارهای حمایتی شما هیچ ثمری ندارد و از پاسخگویی مداوم به شک و شبه های همسرتان خسته شده اید، ممکن است زمان آن رسیده باشد که رویکرد مستقیم تری داشته باشید. از این رو، زمان و مکان مناسبی را برای گفتگو با همسر شکاک خود پیدا کنید.

 درمورد اینکه چگونه از اینکه مورد بازجویی قرار می گیرید، احساس ناراحتی و افسردگی می کنید صحبت کنید. به همسر شکاک خود اجازه دهید تا بداند که مشکوک بودن مداوم او دیگر باعث نمی شود که بیشتر تلاش کنید تا او را راضی نگه دارید، بلکه باعث می شود بیشتر احساس دلسردی از رابطه زناشویی خود کنید.

  1. به درمانگر مراجعه کنید:

در نهایت، اگر بعد از امتحان کردن تمام راه های بالا موفق نشدید اما همچنان می خواهید به رابطه خود فرصت بدهید، تنها کاری که باید انجام دهید این است که از کمک متخصص استفاده کنید. یک درمانگر مخصوصا زوج درمانگر نه تنها می تواند علت رفتار های همسر شکاک شما را تشخیص دهد، بلکه راه های موثر برای مقابله با آن ها را متناسب با رابطه و شخصیتتان پیشنهاد می دهد.

کلام پایانی:

تشخیص اینکه چه زمانی همسر شکاک خود رفتارهایی آزاردهنده از خود نشان می دهد، همیشه آسان نیست، به خصوص در اوایل یک رابطه. برخی از رفتارها مانند پرسیدن اینکه چرا کمی دیرتر از محل کار به خانه برگشته اید یا با چه کسی تلفنی صحبت می کردید که در حال لبخند زدن بوده اید، می تواند رفتارهایی رایجی باشد که شما از همسر شکاک خود  ممکن است بینید.

 ما در این مقاله ابتدا به نشانه های یک همسر شکاک اشاره کرده و سپس اثراتی که او بر رابطه زناشوییتان می گذارد را بررسی کردیم و در آخر به راهکارهایی مانند اینکه در ابتدا با او با آرامش برخورد کنید و یا اینکه حتما با همسر شکاک خود گفتگو داشته باشید و او را با سوءظن های خود تنها نگذارید پرداختیم. 

همچنین باید به این نکته نیز اشاره کنیم که زوج درمانی می تواند بهترین کمک برای افرادی که با یک شخص شکاک در رابطه متعهدانه مانند ازدواج هستند، باشد.

شما می توانید با استفاده از دکمه های زیر این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید و سوالات خود را در قسمت نظرها از ما بپرسید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *