سکس تراپی

هویت یابی جنسی چیست ؟

در این مقاله به مسائل مربوط به هویت یابی جنسی اشاره خواهیم کرد و مراحل هویت یابی جنسی را بیان میکنیم.و بعد از پی بردن به علایم اختلال هویت یابی جنسی به بررسی تفاوت های آشفتگی جنسی با اختلال هویت یابی جنسی میپردازیم و مروری بر ویژگی های پسران و دختران مبتلا به اختلال هویت یابی جنسی خواهیم داشت.

مقالات مرتبط :

اعتیاد جنسی چیست؟

تنوع طلبی جنسی 

هویت جنسی به احساس مردانگی و زنانگی مربوط است که معمولاً عوامل زیستی، شناختی و اجتماعی می تواند در آن نقش داشته باشند .

 هویت جنسی تاثیر زیادی بر کل زندگی فرد از کودکی تا بزرگسالی دارد و چنانچه هویت جنسی به طور ناقص شکل بگیرد و یا اینکه با هویت زیستی فرد مطابق نباشد ، اختلال نارضایتی جنسی ایجاد می‌شود که معمولاً افرادی که مبتلا به این اختلال هستند از جنسیت زیستی خودشان که با آن به دنیا آمده‌اند راضی نیستند و تمایل دارند که بدن جنس مخالف را داشته باشند هویت جنسی معمولا با رفتارهای بیرونی که فرد به عنوان مردانه و زنانه نشان می‌دهد و تصویر ذهنی درونی فرد شناخته می شود.

 هویت جنسی به صورت فرهنگی تعریف می‌شود و طبق این است که جامعه چطور هویت جنسی را تعریف می‌کند و کاملا به چارچوب‌های فرهنگی وابسته است .مفهوم جنسیت بین سال‌های ۳ تا ۵ سالگی به تدریج ایجاد می‌شود و بعد از ان کودک تصویر باثباتی از جنسیت خودش پیدا می‌کند و از همین سنین است که کودکان نقش های جنسی را در هویت خودشان ترکیب می کنند

هویت یابی جنسی چیست ؟

هویت یابی جنسی عبارت است از احساس فردی مرد یا زن بودن که از سنین ۳ و ۴ سالگی در کودک شروع می شود.

برای تشخیص اختلال هویت یابی جنسی در dsm  دو ملاک عمده وجود دارد که ملاک:

 الف – همانند سازی قوی و مستمر با جنس مخالف 

 ب – احساس ناراحتی مستمر با جنس خود یا احساس نامتناسب بودن در نقش جنسی خود هست .

هویت یابی جنسی به انگلیسی ( gender identity) :

 به معنای برداشت شخصی فرد از خود به عنوان مرد، زن، بین مرد و زن، یا خارج از دسته‌بندی مرد-زن است. هویت جنسی فرد می‌تواند با جنسیت تعیین شده او در هنگام تولد همسو یا متفاوت باشد بیان جنسیتی معمولاً هویت جنسی فرد را نشان می‌دهد، اما همیشه اینگونه نیست. 

ممکن است فردی در رفتار، نگرش‌ها و ظاهر، خود را مطابق با یک نقش خاص جنسیتی بیان کند اما این عبارت لزوماً منعکس کننده هویت جنسی شخص نباشد. به همین دلیل هویت جنسی قابل تشخیص نیست.

مراحل هویت یابی جنسی :

هویت یابی جنسی از کودکی شروع می‌شود و در نوجوانی تقویت می‌شود و به ثبات می‌رسد. هویت جنسی فرد می‌تواند با جنسیت تعیین شده او در هنگام تولد همسو یا متفاوت باشد (مانند افراد تراجنسیتی).

 به عنوان مثال ممکن است فردی با اندام جنسی زنانه متولد شود اما هویت جنسی مردانه داشته باشد. هویت یابی جنسی فرد رابطه نزدیکی با فرهنگ جامعه مورد نظر دارد.در اکثر جوامع جنسیت را بر مبنای دسته‌بندی زن-مرد می‌سنجند اما ممکن است فرد خود را هیچ‌کدام، هردو (مانند افراد دوجنسیتی‌) یا خارج از جنسیت دوگانه تصور کند.

اختلال هویت یابی جنسی از جمله پیچیده ترین اختلال های جنسی به شمار می‌رود چرا که این اختلال ناهماهنگی جسم و روان فرد مبتلا در مورد شناخت و تصدیق فرد از جنسیت ذهنی و جنسی بدنی مطرح است به بیان ساده‌تر در جهانی که ما زندگی میکنیم برای تمامی زنده جان ها دو جنسیت نر یا مذکر و ماده یا مونث شناخته شده و تصدق گردیده است .

ولی متاسفانه که بعضی افراد بنا به هر دلیلی طوری به دنیا می آیند که فرد ذهن خود را متعلق به یک نوع جنسیت می‌شناسد اما جنسیت بدنی تولدشان، ایشان را فردی از جنس مقابل تصدیق می نماید. اینجاست که روان و جسم افراد مذکور در شناخت و تصدیق هویت یابی جنسی خویش در مقابل هم قرار میگیرند.

علایم اختلال در هویت یابی جنسی :

ظهور علائم  این اختلال در  در پسرها قبل از ۴ سالگی شروع میشود و تعارض با همتا در سال‌های اول حدود ۷ یا ۸ سالگی آغاز می‌شود و در دخترها نیز ظهور علائم  پایین تر از این عدد است اما اکثر دخترها قبل از نوجوانی رفتار پسرانه را رها می‌کنند بر احساس بعضی موارد علائم اختلال هویت یابی جنسی در اکثر افراد در سنین ۲ یا ۳ سالگی نمایان می گردد.

 علائم  این اختلال  در نوجوانان و بزرگسالان به صورت مشابه دیده میشود.  نوجوانان و افراد مبتلا به این اختلال آرزوی جنس مقابل بودن را آشکارا ابراز می‌کنند و فراوان سعی می‌کنند تا به عنوان عضو از جنس مخالف پذیرفته باشند و آرزو می کنند که مثل فردی متعلق به جنس مخالف زندگی کنند و مورد مدارا قرار بگیرند به علاوه سعی می‌کنند که ویژگی های جنس مقابل را کسب کنند.

 ممکن است معتقد باشند که با جنس عوضی متولد شده اند و با عبارت مشخصی در این مورد بیان می‌کنند:

 احساس می کنم زنی هستم که با جسم مردانه به دام افتاده ام یا برعکس این نوجوانان و بزرگسالان غالباً در خواست اقدام طبی و اعمال جراحی برای تغییر دادن ظاهر جسمی خودشان دارد این افراد اشتغال ذهنی مستمر در رابطه با از بین بردن صفات جنسی اولیه و ثانویه خود و کسب صفات جنسی مقابل داشته و میل و زندگی کردن به صورت عضوی از جنس مقابل همیشه وجود دارد.

 علائم اختلال هویت یابی جنسی در کودکان:

۱- از اندام جنسی خود متنفرند.

۲- همجنسشان آن ها را طرد و احساس تنهایی می کنند.

۳- باوردارند که بزرگ شوند به جنس مخالفشان تبدیل می‌شوند.

۴- دچار افسردگی یا اضطراب هستند.

۵- می‌گویند دوست دارند جنس مخالفشان باشند.

پسران مبتلا به اختلال هویت یابی جنسی :

در پسران جنس مخالف به صورت اشتغال ذهنی محسوس با فعالیت سنتی زنانه ظاهر می شود آنان ممکن است پوشیدن لباس های دخترانه یا زنانه را ترجیح دهند

 آنها به ویژه از خاله بازی و تصاویر دختران شهر و مد های زیبا و تماشای فیلم‌های تلویزیونی هنرپیشه های زن مورد علاقه شان لذت می برند عروسکهای جنس مونث اغلب اسباب بازی مورد علاقه شان است و ترجیح میدهند با دختران هم بازی بشوند. 

هنگام  بازی چهره های خیالی زنانه دارند آنها از انجام بازی های جنجالی و ورزش‌های پرخاشگرانه اجتناب می‌کنند. آنها احتمال دارد به ادرار کردن به شکل نشستن پافشاری کنند. 

در موارد بسیار نادر پسران مبتلا به اختلال هویت یابی جنسی ممکن است بیان کنند که آلت تناسلی و بیضه های شان نفرت انگیز هستند و مایل هستند آنها را بردارند یا اینکه آرزو می کنند آنها را نداشته باشند.

دختران مبتلا به اختلال هویت یابی جنسی :

دختران مبتلا به اختلال هویت یابی جنسی در مقابل انتظارات یا تلاش‌های والدین برای پوشاندن لباس ها یا سایر آرایش‌های زنانه به آنها واکنش شدید نشان می‌دهند برخی ممکن است از رفتن به مکتب با رویا رویدادهای اجتماعی که ملزم به پوشیدن این لباس ها اجتناب کنند.

 آنها پوشش و موهای کوتاه را ترجیح میدن اغلب از سوی غریبه ها به جای پسران به اشتباه گرفته می شوند، ممکن است درخواست کنند تا آنها را با یک نام پسرانه صدا بزنند ، قهرمان خیالی شان اغلب مردان قوی هستند این قبیل دختران ، پسران را به عنوان همبازی ترجیح می دهند که مانند آنها به ورزش‌های رقابت آمیز، بازی های جنجالی و بازی های پسرانه علاقمند هستند.

یک دختر مبتلا احتمال دارد ادعا کند که دارای آلت تناسلی مذکر بوده اند و یا این آلت  رشد خواهد کرد و ممکن است خواهان عدم رشد پستانها و  قاعدگی باشند. امکان دارد ادعا کند که در آینده مرد خواهند شد این قبیل دختران به طور معمول به ایفای نقش رویا ها و خیال پردازی ها هویت جنس مخالف را به صورت آشکاری بروز می دهند.

علائم اختلال هویت یابی جنسی در بزرگسالی :

۱- مثل جنس مخالف خود لباس می‌پوشند .

۲- احساس تنهایی می‌کنند .

۳- دچار افسردگی و اضطراب می شوند .

۴- دوست دارند به عنوان جنس مخالف خود زندگی کنند .

۵- آرزو دارند از شر اندام جنسیشان خلاص شوند .

بزرگسالان مبتلا به این اختلال  با آرزوی زندگی کردن به عنوان فردی از جنس مخالف اشتغال ذهنی پیدا می‌کنند.

 این اشتغال ذهنی ممکن است به صورت میل شدید برای کسب نقش اجتماعی جنس مخالف و به دست آوردن ظاهر جسمی جنسی مخالف از طریق دستکاری هورمونی یا جراحی نشان داده شود.

در کل کودکان یا بزرگسالان ، لباس پوشیدن مثل جنس مخالف ، نشان دادن عاداتی مثل جنس مخالف، کناره‌گیری از روابط اجتماعی

تفاوت اختلال هویت یابی جنسی با آشفتگی جنسیتی :

تفاوت میان اختلال هویت یابی جنسی و آشفتگی جنسی بسیار اندک است. اگر شخص دچار استرس از کار افتادگی و یا از دست دادن روند عادی زندگی خود نشود دچار اختلال هویت یابی جنسی نیست بلکه دارای آشفتگی جنسیتی در حال حاضر تشخیص پزشکان بر این بوده که اگر فردی به خاطر تضاد در جنسیت خود دچار استرس و از کار افتادگی شود در واقع دارای اختلال هویت یابی جنسی است و در غیر اینصورت آشفتگی جنسیتی تعریف بهتری برای فرد است.

یکی از روانشناسان انجمن روانشناسی آمریکا این گونه بیان کرده که وضعیت روانی تنها زمانی اختلال هویت یابی جنسی است که باعث اذیت یا از کار افتادگی فرد شود. بسیاری از آشفتگان جنسیتی از وضعیت ناراحت نیستند و به صورت عادی به فعالیت خود می‌پردازد این نشان میدهد که آشفتگان جنسیت بودن ، در باطن یک اختلال و عقب افتادگی نیست.

  • در مورد علل اختلال هویت یابی جنسی دو نظریه وجود دارد :

یکی آنکه اختلال هویت یابی جنسی در کودکی هنگام هویت یابی جنسی افراد به وجود می‌آید و خانواده و محیط رشد کودک در جابجایی هویت یابی جنسی کودک موثر است ولی نظریه دوم با استناد به تئوری عصبی و هورمونی توجیه می شود و علت آن را از بدو تولد می داند.

روانشناسان و روانپزشکان جهت تشخیص این اختلال  تحقیقات آزمایش های زیادی را انجام داده و بالاخره به این نتیجه رسیدند که هیچگونه آزمون تشخیصی خاصی برای اختلال هویت یابی جنسی وجود ندارد این اختلال با معاینه بدنی معمولی تعیین کاریوتایپ مربوط به کروموزوم های جنسی و سنجش هورمونهای جنسی ثبت می‌شود یعنی مبتلایان اختلال هویت یابی جنسی بدن و اندام های تناسلی طبیعی دارند.

 روان آزمایی ممکن است اتخاذ هویت یا الگوهای رفتاری جنس مخالف را به شکل یک آشفتگی عمیق در حس هویت یابی جنسی( مذکر به مونث و مونث مذکر ) آشکار کند. در مورد درمان این اختلال نتایج به دست آمده چنین می نگارد روانپزشکی ، روان درمانی و انزجار درمانی ناموفق بوده و اینکه رفتار درمانی در آینده کمک خواهد کرد یا خیر معلوم نیست . 

هورمون درمانی تا اندازه ای توانسته موفق باشد ، تنها راه حل فعلی عمل جراحی تغییر جنسیت است اما دانشمندان درمان واقعی را در انجام دادن عمل جراحی در مغز، قسمت هیپوتالاموس که مربوط به مسائل روانی – جنسی است می دانند .

همجنسگرایی ، مبدل پوشی جنسی و آشفتگی جنسیتی با داشتن مشابهت های کم و بیش با اختلال هویت یابی جنسی اکثراً توسط سایر افراد به اشتباه گرفته می شود و در حالی که در این مورد تفاوت‌هایی نیز وجود دارد عمده‌ترین تفاوت اختلال هویت یابی جنسی با همجنس گرایی این است، که مبتلایان این اختلال از جنسیت خود بیزار بوده و خود را فردی از جنس مخالف می‌دانند در حالی که همجنسگرا ها از جنس خود نه تنها آگاهی کامل دارند بلکه مورد قبول و علاقه ایشان نیز قرار دارد. اما جهت ارضای میل جنسی خود گرایش به همجنس خود دارند .

مبدل پوشان جنسی هیچگونه اشتغال ذهنی و تمایلی برای از بین بردن صفات اولیه و ثانویه جنسی خود نداشته اند ، در حالی که در اختلال هویت یابی جنسی چنین چیزی دیده نشده است . تفاوت آشفتگی جنسیتی با اختلال هویت یابی جنسی در این است که هر فرد دچار استرس از کار افتادگی و یا از دست دادن روند عادی زندگی گردیده اختلال هویت یابی جنسی در غیر آن مبتلا به آشفتگی جنسیتی شناخته می‌شود.

جمع بندی :

در این مقاله به بررسی تعریفی از هویت یابی جنسی پرداختیم که هویت یابی جنسی برداشت ذهنی از مذکر و مونث بودن است که از سه سالگی شروع و تا پنج سالگی ادامه دارد و در این سن تقریبا تثبیت میگردد . همچنین به این مورد اشاره شد که اختلال هویت یابی جنسی زمانی رخ میدهد که فرد قلبا جنسیت فعلی خود را نپذیرفته و باور دارد روحش متعلق به جنس مقابل است .

علائم اختلال هویت یابی جنسی در کودکان دختر و پسر و حتی بزرگسالان اشاره کردیم که کودک شبیه نقش های جنس مقابل رفتار میکند و لباس های او را میپوشد ، از اندام جنسی خود متنفر است و باور دارد روزی دارای اندام جنسی جنس مقابل میگردد.

و در نهایت مشکلات مبتلایان به اختلال هویت یابی جنسی را در سه بعد درونی، فردی و اجتماعی بررسی کردیم . و تفاوت های اختلال هویت یابی جنسی و آشفتگی جنسی را شناختیم.

شما می توانید با با استفاده از دکمه های زیر این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید و سوالات خود را در قسمت نظر ها از ما بپرسید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *